De meest bekende cryptomunt ter wereld heeft afgelopen maand een nieuw record weten te halen. Medio maart scoorde de digitale munt een waarde van meer dan 72.000 dollar, een ongekende hoogte die nooit eerder is behaald. Het laatste record stond op iets meer dan 69.000 dollar in 2021.
Hoewel er een stijging verwacht werd, overtrof dit zelfs de verwachtingen van menig analist. De waarde op de Bitcoin koers ligt nu (22 maart) weer iets lager, maar is nog steeds exorbitant te noemen. In dit artikel vertellen we je meer over waarom de Bitcoin zo is gaan stijgen en wat je van de munt kan verwachten de komende tijd.
Acceptatie van Bitcoin-ETF’s zorgt voor flinke stijging
Hoewel er verschillende oorzaken zijn aan te wijzen die ervoor gezorgd hebben dat de waarde van de Bitcoin plotseling zo begon te stijgen, is de acceptatie van de Bitcoin-ETF’s in de Verenigde Staten een hele belangrijke. Er werd daar al maandenlang gediscussieerd of deze ETF’s goedgekeurd moesten worden. Begin januari werd echter door de Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) bepaald dat de Bitcoin als een ETF (gewoon beleggingsfonds) kan worden verhandeld op de Amerikaanse beurs. Dat betekent dat beleggers kunnen speculeren op de koers van de cryptomunt, zonder dat ze zelf Bitcoin hoeven aan te schaffen.
De eigenaar van de desbetreffende cryptomunt is de vermogensbeheerder. Deze beslissing zorgt ervoor dat beleggen op de cryptomarkt veel toegankelijker wordt. Je hoeft immers zelf geen geld in te leggen in de Bitcoin om zo mee te kunnen doen. Dat betekent dat je geen cryptowallet hoeft te hebben en dat je dus zo kunt beginnen met beleggen. Dat optimisme stuwde de waarde van de Bitcoin enorm. In januari ging de munt voor het eerst in twee jaar weer door de grens van 45.000 dollar. Twee maanden later zijn we alweer een stuk verder. Hoewel analisten hadden verwacht dat het rap zou gaan, is menig professional in de cryptowereld alsnog verbaasd over hoe snel het gaat.
Halving van de Bitcoin in april is ook een belangrijke oorzaak
Daarnaast moet er nog gekeken worden naar de toekomst. In april staat er namelijk een volgende Bitcoin halving gepland. Dat is een event dat iedere vier jaar wordt uitgevoerd waarbij de beloning die miners krijgen wordt gehalveerd. Daardoor neemt het aantal nieuwe munten af en wordt de Bitcoin dus schaarser. Dit betekent dat de Bitcoin dus in waarde stijgt; iets wat ook al uit het verleden is gebleken bij andere halvings. Naar verwachting zal de Bitcoin koers tegen die tijd weer een flinke boost krijgen, waardoor investeren in de cryptomunt nog interessanter is geworden.
Wel verwachten analisten dat er vlak voor die halving nog een dipje komt. Niet dat er gedacht wordt dat de waarde van nu flink gaat dalen (hoewel de cryptokoersen zo volatiel zijn dat dat niet voorspeld kan worden), maar dat er nog wel wat van de nieuwe Bitcoin koers wordt afgesnoept. Dat baseren ze op het verleden waarin dat eerder is gebeurd, vlak voor een Bitcoin halving. Zo daalde de waarde in 2016 met 20% en was dat in 2020 zelfs 38%. Hoe de Bitcoin nu gaat dalen, kunnen we dus alleen maar afwachten. Het is echter wel goed om daar rekening mee te houden.
Nu beleggen in cryptomunten zoals de Bitcoin koers?
Er zijn nog steeds genoeg mensen in Nederland die nog nooit hebben geïnvesteerd in cryptocurrency. Maar: door ieder positief nieuwsbericht komen daar toch vaak al gauw nieuwe investeerders bij. Naar verwachting zal dat nu ook het geval zijn. Zit je er dus over na te denken om te investeren in cryptomunten zoals de Bitcoin koers? Gebruik dan deze tips:
- De waarde van de Bitcoin ligt momenteel wel erg hoog. Dat betekent dus ook dat je meer geld moet neerleggen als je Bitcoin aanschaft. Daarom is het aan te raden om nog even te wachten met investeren; vooral omdat er vlak voor de halving een daling wordt verwacht.
- Kijk ook eens naar andere cryptomunten, zoals Ethereum of de Solana koers. Zo spreid je je kansen op de cryptomarkt.
- Het diversifiëren van je beleggingsportefeuille is sowieso een goed idee om zo je risico’s te spreiden. Denk naast crypto bijvoorbeeld ook aan aandelen, ETF’s en andere vormen van beleggingen.
- Investeer alleen met geld dat je voor nu kunt missen, juist omdat de cryptokoers zo volatiel is. Het is sowieso raadzaam om te investeren op de lange termijn, omdat uit de geschiedenis blijkt dat dat het meeste rendement oplevert.