Welke crypto niet kopen? Dit zijn de missers

Welke crypto niet kopen? Dit zijn de missers

Crypto zit al een paar jaar in de lift. Na de komst van Bitcoin kwamen er al snel vele nieuwe cryptomunten bij. De één is een blijvertje, andere crypto blijkt volledig te floppen of blijkt uiteindelijk een vorm van oplichting te zijn. Dit zijn de cryptomunten die je beter niet kunt kopen en waar je op moet letten bij het kopen van crypto.

Dit zijn de crypto die je niet moet kopen

Crypto zoals Bitcoin, Ethereum en Litecoin hebben de afgelopen jaren laten zien dat het betrouwbare crypto zijn die niet zomaar zullen verdwijnen. Koop je deze crypto dan ben je nog steeds niet verzekerd van winst, maar het zijn wel betrouwbare opties. Toch moet je als handelaar heel goed opletten, want er zitten ook cryptomunten tussen die niet de moeite waard zijn of simpelweg niet echt zijn. 

Gelukkig worden de nepcrypto uiteindelijk wel verwijderd, maar er is altijd een kans dat je er al in hebt geïnvesteerd voordat duidelijk wordt dat het om fraude gaat. Dat gebeurde onder andere met BitConnect. Handelaren in deze munt verloren gezamenlijk uiteindelijk ongeveer 4 biljoen dollar. Een andere bekende cryptovaluta die uiteindelijk oplichting bleek te zijn was OneCoin. Naar schatting verloren mensen hierdoor 25 biljoen dollar.

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van crypto oplichting

De hiervoor genoemde crypto zijn na meerdere meldingen uit de handel genomen. Helaas is er nog steeds kans dat je slachtoffer wordt van oplichting met crypto. Daarom is het belangrijk om te weten welke crypto je niet moet kopen en hoe je de risico´s zoveel mogelijk kunt beperken.

De beloftes zijn te mooi om waar te zijn

Welke crypto je niet moet kopen is de munt die je hoge winst belooft. Crypto is een volatiele munt. Dat wil zeggen dat de koers sterk schommelt. Er kan dus geen enkele garantie gegeven worden dat de koers van een cryptomunt gaat stijgen. 

Er kunnen aan de hand van de huidige koers, de plannen van een organisatie en de geschiedenis wel voorspellingen gedaan worden. Maar zodra die voorspellingen als een vaststaand feit worden gepresenteerd moet er een lampje gaan branden. Gegarandeerde winst is simpelweg niet mogelijk.

Je krijgt advies van onbekenden

Een van de nieuwste methodes om mensen aan te sporen om crypto te kopen is met behulp van social media en online dating apps. Ben je gezellig met iemand aan het kletsen op een dating app en komt die persoon met ongevraagd advies over crypto, negeer het advies dan. Datzelfde geldt voor interacties met mensen op social media. 

Het is beter om zelf onderzoek te doen en verschillende bronnen te raadplegen voordat je investeert in crypto. 

Je krijgt uit het niets een e-mail

Scammers doen er alles aan om mensen over te halen om crypto te kopen die niet betrouwbaar is. Dat doen ze onder andere via e-mail. Je denkt misschien dat je die e-mails snel herkent en dat zal in veel gevallen ook zo zijn, maar de e-mails worden steeds beter. Zo doen de scammers zich voor als bekende cryptobrokers of financiële instellingen. 

Het is goed om te weten dat bekende betrouwbare organisaties nooit via een e-mail om geld zullen vragen. Klik ook nooit op een link in de e-mail om meer te weten te komen. Twijfel je of de e-mail echt is dan kun je direct contact opnemen met de cryptobroker of financiële instelling. 

Controleer de crypto aanbieder

Twijfel je of een crypto wel of geen oplichting is dan kun je een aantal online platforms raadplegen. Je vindt hier de laatste waarschuwingen over oplichting en fraude. Dit zijn een aantal plekken die je kunt raadplegen:

  • International Organization of Securities Commissions (IOSCO) – Op deze internationale lijst staan financiële bedrijven waar een waarschuwing voor is uitgegeven.
  • Fraudehelpdesk.nl – Op deze website kun je actuele waarschuwingen bekijken voor fraude via e-mail of sms. 
  • Autoriteit Financiële Markten (AFM) – Op de lijst met recente meldingen van de AFM vind je alle Nederlandse bedrijven waarvoor een waarschuwing geldt. 
  • Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) – Hier vind je waarschuwingen voor bedrijven die in België zijn geregistreerd. 

Welke crypto je zeker niet moet kopen, de 5 signalen

Naast crypto oplichting zijn er ook nog cryptomunten die in principe wel legitiem zijn, maar zeker niet de moeite waard zijn. Dat kan ofwel zijn omdat er geen vraag is naar de munt, maar ook omdat de munt geen toegevoegde waarde heeft. Dit zijn de 5 signalen dat je een crypto niet moet kopen.

1. De cryptomunt is nutteloos

Vaak denken mensen dat cryptomunten niet meer zijn dan handelswaar. Wat veel beginnende handelaren niet weten is dat cryptomunten vaker dan niet bepaalde functies hebben. Momenteel zijn cryptomunten die DeFi (decentrale financiën) functies hebben en crypto met kunstmatige intelligentie functies heel populair. 

Dit zijn andere voorbeelden van functies van crypto:

  • DeFi (decentrale financiën)
  • Online gaming 
  • Identiteitsbeheer
  • Metaverse 
  • Supply chain management
  • AI functies 

Doordat cryptomunten specifieke functies hebben laten ze zien langdurig waarde te bezitten, iets wat interessant is voor investeerders. Er zijn overigens ook cryptomunten die geen nut hebben die het toch heel goed doen. Het gaat dan om de zogenaamde memecoins.

Memecoins zijn crypto die puur en alleen opgericht zijn als grap en per ongeluk populair zijn geworden. Een van de eerste memecoins was Shiba Inu, andere bekende memecoins zijn Dogecoin en PEPE Coin. Een aantal van deze crypto is nu langzaam ook functies aan het toevoegen. Doen ze dat niet dan moet je onthouden dat de munt niet waardevast is en snel onderuit kan gaan.

2. Het bedrijf achter de crypto is onbekend

Als er een nieuwe crypto verschijnt kan die soms zo gehypet worden dat de koers in een razend tempo omhoog gaat. Voordat je meegaat in de hype is het aan te raden om het bedrijf achter de munt eerst te bestuderen. Controleer in ieder geval de volgende zaken:

  • Hoelang bestaat het bedrijf af?
  • Hoe zijn de reviews over het bedrijf?
  • Wie zijn de mensen achter het bedrijf?
  • Zijn er klachten over het bedrijf?
  • Zoek naar nieuwsberichten over het bedrijf

3. De crypto wordt niet aangeboden bij de bekende cryptobrokers

Een goede graadmeter om te bepalen of je een crypto wel of niet moet kopen is of cryptobrokers de munt aanbieden. Als de crypto bij de bekende cryptobrokers niet verkrijgbaar is dan is daar waarschijnlijk een reden voor. 

Cryptobrokers proberen zoveel mogelijk klanten te helpen bij het aanschaffen van crypto, maar het is niet in hun voordeel als ze malafide crypto aanbieden. Is de crypto waar je oog op is gevallen nog niet bij je broker beschikbaar dan is het waarschijnlijk beter om een andere munt te kiezen.

4. Er is een hype rondom de crypto vanwege de hoge koers

Het gebeurt regelmatig dat een bepaalde crypto flink stijgt. Het gaat hierbij vaak om onbekende crypto die soms in een dag wel 300% kan stijgen. Als handelaar is het heel aanlokkelijk om ook in te stappen, zodat je een graantje van het succes mee kan pikken. 

Als een crypto net 300% is gestegen is de kans klein dat die nog veel verder zal stijgen. Je bent er simpelweg te laat bij. Houdt er ook rekening mee dat een crypto die zo snel stijgt ook heel snel weer kan dalen. De kans is dan ook groot dat de crypto die je aanschaft binnen een paar dagen weinig meer waard is. Wil je weten welke crypto niet kopen? Deze dus. 

5. Je kunt de crypto niet verkopen

Bij de lancering van een nieuwe munt wordt vaak een voorverkoop gedaan. Dat houdt in dat je voordat de crypto echt gelanceerd word je de munt al in bezit hebt. In werkelijkheid heb je in dat geval nog niets in bezit en je kunt het ook niet verkopen totdat de crypto echt gelanceerd wordt. 

We raden sowieso niet aan om nieuwe cryptomunten te kopen zonder dat je weet wie erachter zitten, maar dit levert extra risico op. Daar weten de investeerders in de crypto SQUID alles van. In deze munt werd in de presale 21 miljoen euro geïnvesteerd. Helaas voor de investeerders vond de lancering nooit plaats. 

Wat als je slachtoffer wordt van crypto fraude?

Heb je dit artikel over welke crypto niet kopen niet op tijd gelezen en ben je slachtoffer geworden van crypto fraude dan moet je de volgende dingen doen:

  • Meld de fraude bij Autoriteit Financiële Markten (AFM) – Deze autoriteit zal een onderzoek starten naar het bedrijf.
  • Meld de oplichting bij de Fraudehelpdesk – Deze helpdesk waarschuwt anderen voor frauduleuze ondernemingen. 
  • Verzamel zoveel mogelijk bewijs – Je bent misschien geneigd om alles wat te maken heeft met de crypto fraude weg te gooien, maar doe dat niet. E-mails en andere documenten kunnen waardevol bewijs zijn. 

Blokkeer accounts – Zorg dat de oplichters niet meer bij je persoonlijke gegevens kunnen. Verander hiervoor je wachtwoorden en stel een extra verificatielaag in.

Foto van Maya
Maya

Ik ben Maya, een gedreven schrijver met een passie voor cryptoreviews, navigeer ik door de complexe wereld van financiën met een scherp oog voor detail. Mijn reis begon met een fascinatie voor blockchain-technologie, die al snel uitgroeide tot een diepgaande verkenning van cryptocurrencies en financiële markten. Met pen als mijn zwaard en woorden als mijn schild, deel ik mijn inzichten en analyses in mijn reviews. Door mijn lezers te voorzien van heldere, begrijpelijke informatie, streef ik ernaar om bij te dragen aan een beter begrip van deze boeiende, soms grillige, financiële landschappen.